INNEKULINARIA

Bagietka z masłem ziołowo-czosnkowym.

Bakietki ziołowo-czosnkowe bardzo często kupujemy. Jadamy je zazwyczaj na śniadanie, bądź jako przekąska przed kolacją. Stwierdziłam, że taniej i o wiele smaczniej wyjdzie samemu przyrządzić taką przekąskę niż kupić. Dlatego postanowiłam sama zabrać się za zrobienie masła ziołowo-czosnkowego, bagietkę długą kupiłam w sklepie. Ale wciąż przymierzam się do zrobienia swojskiej.

Składniki:
– 20 g. masła (ja użyłam osełki)
– 2 ząbki czosnku
– szczypta ziół prowansalskich
– szczypta soli


Przygotowanie:


1. Zabki czosnku przeciskami przez praskę i dodajemy do lekko roztopionego masła, do tego dodajemy zioła prowansalskie oraz sól. Wszystko razem mieszamy.

2. Bagietkę nacinamy lekko pod skosem (nie nacinamy do końca). Do każdego nacięcia nakładamy niewielką ilość masła (ok. 1 łyżeczki)

3. Bagietkę wkładamy do piekarnika, zapiekamy w 200 stopniach, przez 5 minut.

Ja niestety nie miałam świeżych ziół, ale jeżeli Wy macie, to zamiast ziół prowansalskich dodajcie drobno posiekane świeże zioła. Smak i zapach jeszcze bardziej intensywny niż przy suszonych.

Jeżeli korzystasz z moich przepisów, to proszę o zdjęcia potraw. Chciałabym zobaczyć jak Wam wychodzą i czy smakują. Piszcie do mnie na fanpage —-> My world by Dagmara Rek

8 komentarzy do “Bagietka z masłem ziołowo-czosnkowym.

  • Oo, bagietki czosnkowe. Są pyszne. Również robię sama, o niebo lepsze. 🙂

    Przy okazji, chciałabym zaprosić do mojej wymianki całorocznej. Coś dla tych co lubią dostawać niespodzianki i kochają dawanie.
    Pozdrawiam. 🙂
    marysseprobuje.blogspot.com

    Odpowiedz
  • Karolina Gierdziejewska - wspieram blogujących na bloggerze

    Uwielbiam. Sos robie według tego samego przepisu. A zrobienie samych bagietek tez nie jest trudne 🙂

    Odpowiedz
  • ja nigdy takiej bagietki nie robiłam sama tyko kupuję, może kiedyś skuszę się na twój przepis 🙂 bagietki czosnkowe…pyszności

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *