Syrniki – rosyjskie placuszki z twarogiem.
Syrniki są to małe rosyjskie placuszki z twarogiem. Do nich można dodać rodzynki, jabłka – wszystko wedle upodobania. Ja postanowiłam zrobić tradycyjne placuszki bez żadnych dodatków. Syrniki są dla mnie świetnym dodatkiem do popołudniowej herbatki, bądź podwieczorkiem do gorącej czekolady.
Sładniki:
– kostka twarogu chudego (200-250g)
– 4 łyżki cukru
– jajko
– 20g (4 łyżeczki od herbaty) mąki – jeżeli masz inny twaróg niż chudy, daj 50g mąki (ewentualnie dwie kopiaste łyżki)
można dodać również rodzynki, cynamon.
Przygotowanie:
1. Twaróg rozdrabniamy (można przecisnąć go przez praskę, aby był delikatny), dodajemy mąkę, cukier oraz jajko. Wszystko dokładnie mieszamy.
2. Rozgrzewamy olej na patelni.
3. Formujemy małe placuszki, obtaczamy je w mące, kładziemy na rozgrzany olej.
4. Smażymy do czasu, aż się zarumienią.
Świetnie smakują z domowymi powidłami, posypane cukrem pudrem bądź oblane gorącą czekoladą.
Jeżeli korzystasz z moich przepisów, to proszę o zdjęcia potraw. Chciałabym zobaczyć jak Wam wychodzą i czy smakują. Piszcie do mnie na fanpage —-> My world by Dagmara Rek
Świetny i prosty przepis, zaraz zaczynam robić 🙂 Pozdrawiam 🙂
Widzę ten przepis to zastanawiam się czy nie za gęste ciasto będzie ?
Smak pamiętam … jadła je … na Ukrainie … gorące … na drodze sprzedawali je 🙂
Ale proste! Czyli coś dla mnie 🙂 Na pewno wypróbuję i podeślę zdjęcie jak się udadzą 🙂
często robię te placuszki, a nie miałam pojęcia, że tak się nazywają 😀
szybkie proste i palce lizać, a cynamon dodaje fajnego smaku 🙂
Dziękuję za przepis. Bardzo smaczne placuszki. Zapisuje do powtorzpowt