KULINARIAOBIAD

Kotleciki – pulpeciki w sosie pomidorowym

Przychodzę do Was z nowym przepisem na obiad. Będą to kotleciki/pulpeciki w sosie pomidorowym.

Składniki:

opakowanie mięsa mielonego
1 jajko
bułka tarta
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka (w zależności co zawsze dodajecie)
1/2 kostki rosołowej (również zależy od Was, można dać całą kostkę)
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki śmietany
1 łyżka mąki

Przygotowanie:

Z mięsa mielonego robimy kotleciki (mięso mielone mieszamy z jajkiem, przyprawami oraz bułką tartą)

Następnie podsmażamy je na niewielkiej ilości oleju – 1 minutę na każdą ze stron.

Następnie przekładamy do garnka lekko podsmażone kotlety wraz z olejem, na którym smazyliśmy. Dodajemy wodę, oraz kostkę rosołową. Dusimy na małym palniku 30-40 minut, w zależności od miękkości mięsa.

W pojemniczku rozrabiamy 3 łyżeczki koncentratu, 2 łyżeczki śmietany, 1 łyżkę mąki – mieszamy, dodajemy do tego odrobinę bulionu, w którym gotują się nasze kotleciki – mieszamy. Następnie wlewamy całość do garnka – ciągle mieszając, aby kluchy się nie zrobiły. Zagotowujemy.

2 komentarze do “Kotleciki – pulpeciki w sosie pomidorowym

Skomentuj goskaaa Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *