INNEKULINARIA

Chleb domowy – krok po kroku

Witam w leniwą i zimną niedzielę 🙂 Wiele osób pisze do mnie wiadomości z prośbami o podanie przepisu na mój chlebek. Postanowiłam spełnić Wasze prośby. Przepis dostałam od mojej mamuśki. Chleb robi się bardzo łatwo i szybko. Zresztą.. zapraszam do zapoznania się z przepisem.

Chleb domowy - krok po kroku

Przepis jest na dwa bochenki chleba, takie jak widzicie na zdjęciu.

Składniki:
1kg mąki
3,5 łyżki oleju
1/2 łyżki soli
1/2 kostki drożdży
3 szklanki wody
1/4 opakowania słoneczniku
1/4 opakowania siemia lnianego
Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłej, ale nie gorącej wody i szczyptą cukru.

Kilogram mąki wsypujemy do miski. 
Dodajemy 1/2 łyżki soli.
Wlewamy 3 szklanki wody. Ja przygotowałam sobie ją w miseczce, aby nie wlewać szklankami.
Dodajemy 3,5 łyżki oleju.
Następnie wlewamy rozpuszczone już wcześniej drożdże. 
Na koniec wsypujemy siemię lniane i słonecznik.
Gdy już wszystkie składniki mamy w misce – mieszamy dokładnie. 

Chleb domowy - krok po kroku
Ciasto będzie się kleiło, więc się nie martwcie. Następnie przedzielcie na dwie części i włóżcie do foremek posmarowanych olejem. Wierzch ciasta przesmarujcie delikatnie wodą, aby była chrupiąca skórka, czym więcej wody dacie, tym skórka będzie twardsza. Więc radzę przetrzeć mokra ręką wierzch ciasta.  Chleb pieczemy 1h w 180 stopniach. 


Chleb domowy - krok po kroku

Chleb domowy - krok po kroku
Chleb domowy - krok po kroku

Chleb domowy - krok po kroku

Chleb domowy - krok po kroku

Chleb domowy - krok po kroku
Smacznego ! Dajcie koniecznie znać, jak Wam wyszło 🙂

5 komentarzy do “Chleb domowy – krok po kroku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *