INNEKULINARIA

Domowa lava cake – ciastko z płynną czekoladą

Uwielbiam czekoladę i wszystko co z nią związane. W ogóle – uwielbiam słodycze i domowe wypieki tak bardzo, że mogłabym nie jeść nic innego. Dlatego zawsze do kawy musi być jakieś ciastko, jak nie kupne to domowe, upieczone przeze mnie. Tak było i tym razem. Do popołudniowej kawki zachciało mi się czegoś innego – nie miałam ochoty ani na ciastka ani na cukierki. Koniecznie musiałam zjeść coś czekoladowego i to nie miała być tabliczka czekolady. Wpadłam na pomysł, aby zrobić lava cake – czyli babeczkę z płynną czekoladą w środku. To był strzał w dziesiątkę – moja zachcianka została zaspokojona a gorzka kawka smakowała wybornie w połączeniu ze słodyczą babeczki. 
Domowa lava cake - ciastko z płynną czekoladą
Składniki na dwie babeczki:
1 jajko
pół tabliczki czekolady
50g masła
30g cukru
1 łyżka kakao
2 łyżki mąki

Przygotowanie:
Masło roztopić wraz z czekoladą. Odstawić na chwilę do ostygnięcia.
Jajko zmiksować z cukrem. Dodać mąkę wraz z kakao. Na koniec wlać ciepłe, roztopione masło z czekoladą.
Wlać do kokilek (tak z 1/3 foremki) posmarowanych masłem oraz posypanych bułką tartą.
Piec 15 minut w 180 stopniach. Wierz powinien być upieczony, lecz środek płynny.  Jeść na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika.

Domowa lava cake - ciastko z płynną czekoladą
Zajrzyj również tu:

5 komentarzy do “Domowa lava cake – ciastko z płynną czekoladą

Skomentuj Gąska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *